Allmänt om stiftelser
En stiftelse har inte några ägare eller medlemmar. Däremot har stiftelsen en styrelse. Stiftelsen styrs av ett stiftelseförordnande som anger hur förmögenheten ska användas och vem eller vilka som är förmånstagare. Det kan till exempel vara ett gåvobrev, ett testamente eller ett styrelseprotokoll. En stiftelse ska ha ett namn där ordet stiftelse ska ingå och en stiftelse ska verka under en längre tid. En stiftelse är en juridisk person och kan ingå avtal.
Hur registreras en stiftelse?
De allra flesta stiftelser i Sverige registreras hos Länsstyrelsen. Det finns idag över 20 000 olika stiftelser registrerade hos Länsstyrelserna i Sverige.
”Det finns idag över 20 000 olika stiftelser registrerade hos Länsstyrelserna i Sverige”
Registerhållningen är koncentrerad till sju län:
Länsstyrelsen i Stockholms län, Östergötlands län, Skåne län, Västra Götalands län, Dalarnas län, Västernorrlands län respektive i Norrbottens län.
Alla stiftelser registreras dock inte hos Länsstyrelsen.
Vinst- och resultatandelsstiftelser, vissa pensions- och personalstiftelser samt stiftelser som riktar sig mot vissa bestämda personer (t ex familjestiftelser) registreras hos Skatteverket.
Länsstyrelserna hanterar inte ansökningar för utdelning av bidrag och stipendier och kan inte vara behjälpliga med att söka fram stiftelser. För att söka pengar från en stiftelse behöver den sökande själv kontakta stiftelsen om ansökningshandlingar, ansökningstider och vart ansökan ska skickas. I Länsstyrelsens stiftelseregister saknas ofta adress till stiftelsernas hemsidor. På stiftelser.nu ser vi därför till att löpande uppdatera databasen med aktuella hemsideadresser till respektive stiftelse där det sedan tidigare saknas. Vår intäktsmodell bygger på reklamintäkter baserat på besökare på hemsidan. För oss är det viktigt med nöjda besökare på sidan som kommer tillbaka.
Dessa sju Länsstyrelser är så kallade registreringsmyndigheter i stiftelsesammanhang. Eftersom det totalt finns 21 län i Sverige ansvarar dessa sju Länsstyrelser vardera för registerhållningen rörande flera olika län. Länsstyrelsen i Stockholms län är t ex tillsyns- och registreringsmyndighet för Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Gotlands och Västmanlands län. I registerhållningen som Länsstyrelsen i Stockholms län ansvarar för finns idag hela 7900 stiftelser.
Registreringsbevis
Officiellt registreringsbevis går att beställa hos Länsstyrelsen mot en mindre avgift (225 kr). Detta bevis används som officiellt dokument för att exempelvis visa vilka företrädare som finns för en stiftelse och vilka som tecknar dess firma, d v s vilka som kan ingå avtal för stiftelsens räkning.
Detta dokument kan efterfrågas av exempelvis myndigheter och banker när stiftelsen behöver utföra olika ärenden.
Stiftelseregistret
Länstyrelsernas digitala stiftelseregister skapades 2010 och omfattar alla aktiva stiftelser som är registrerade i länsstyrelsernas stiftelseregister. Detta register är offentligt och går att hitta på hemsidan stiftelser.lansstyrelsen.se
Källdatan i stiftelseregistret är tillgänglig för allmänheten och går att ladda ner för den som vill bearbeta informationen på egen hand.
Bokföring och redovisning
De flesta stiftelser med större förmögenhet (över 1,5 mkr) är bokföringsskyldiga och måste därmed skicka in sin årsredovisning till Länsstyrelsen varje år. Årsredovisningen omfattas av offentlighetsprincipen, vilket gör att insynen i förmögenheten hos de festa svenska stiftelser är god.
En årsredovisning för en svensk stiftelse ska vara upprättad senast fyra månader efter räkenskapsårets utgång.
Totalt uppgår den totala förmögenheten hos svenska stiftelser till flera hundra miljarder SEK, vilket gör detta till ett intressant område för svenska privatpersoner och företag/organisationer som behöver stärka upp sin ekonomi. Störst förmögenhet i en enskild svensk stiftelse finns idag i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som har en total förmögenhet på över 213 miljarder kr enligt egen uppgift från stiftelsen. Stiftelsens startkapital i slutet av 1910-talet var 20 miljoner SEK och har sedan tack vare gynnsamma placeringar vuxit till över 200 miljarder SEK år 2022. Stor del av stiftelsens förmögenhetstillväxt skedde under perioden 2020-2021 när Corondapandemin pågick och Stockholmsbörsen som helhet hade en postiv utveckling.
Olika typer av stiftelser
Det finns olika typer av stiftelser. Vanligast förekommande är avkastningsstiftelser. Nedan beskrivs i korthet vad som kännetecknar respektive stiftelsetyp:
▪ Avkastningsstiftelser kallas de stiftelser som delar ut stiftelsernas avkastning till ändamålet.
▪ Verksamhetsstiftelser är de stiftelser som själva bedriver verksamhet exempelvis en skola eller ett daghem.
▪ Insamlingsstiftelser samlar in pengar för bestämda ändamål. En insamlingsstiftelse ska under en sammanhängande period om tre år använda minst tre fjärdedelar av sina intäkter för stiftelsens ändamål.
▪ Familjestiftelser har till huvudsakligt ändamål att tillgodose en viss familjs, eller släkts eller bestämda personers intressen.
▪ Kollektivavtalsstiftelser bildas genom att en arbetsgivarorganisation och en central arbetstagarorganisation i kollektivavtal förordnar att pengar som arbetsgivare enligt kollektivavtal eller annat avtal tillskjuter för ett bestämt ändamål ska bilda en stiftelse.
▪ Pensionsstiftelserna har till ändamål att trygga pensionen till anställda med de medel arbetsgivaren har avsatt till stiftelsen.
▪ Personalstiftelserna har till ändamål att främja de anställda med de medel arbetsgivaren har avsatt till stiftelsen.
Syftet med en stiftelse är att stödja ett särskilt ändamål. För det krävs en egendom, till exempel pengar eller fastigheter. Ett vanligt ändamål kan till exempel vara att dela ut stipendier till utbildningar eller att stödja olika typer av forskning. En stiftelse kan också stödja flera olika ändamål.
.